Tips & Tricks: Zwangerschapsverlof

Je zwangerschapsverlof is aangebroken, eindelijk kun je met de beentjes omhoog gaan zitten en wachten op je kindje. Toch kun je je op momenten gaan vervelen. Wanneer je al 100 keer je huis gepoetst hebt (leuk, die nesteldrang), de babywas gedaan hebt, jezelf dood-gegoogled hebt door alle pijntjes en kwaaltjes op te zoeken op internet, en je de hele ins and outs van het moederschap doorgelezen hebt, kun je deze dingen nog doen:

• De babykamer naar jouw smaak inrichten

Je zult hier misschien al mee klaar zijn, maar je verlof is een goede tijd om de puntjes op de i te zetten in de babykamer. Zo kun je inspiratie opdoen op websites zoals Pinterest of in folders en tijdschriften (Ouders van Nu, Babydump, etc.).

• Bakken en knutselen

In mijn verlof is de banketbakker in mij naar buiten gekomen. Ik bakte cupcakes, taarten, brownies en maakte zelfs mijn eigen kraamhapjes (Lange vingers met chocolade en muisjes, bonbons van Corn Flakes met chocolade en muisjes, etc.). Iedereen die hier op bezoek kwam ging met een volle buik naar buiten. Ook heb ik mezelf haken en naaien aangeleerd (Youtube video’s). Zo maakte ik babydekentjes, babymutjes, een sjaal en een rammelaar

Een gipsbuik laten maken

Je kunt tegen het einde van je zwangerschap een prachtige afdruk van je bolle buik laten maken. Bij de Prenatal en Xenos heb je hier pakketten voor. Ik heb het pakket van de Prenatal gekocht, daar zat gips in, een soort schuurpapier om het glad te schuren nadat de afdruk droog is en een beschrijving. Let op, het is een knoeiboel! Mijn vriend heeft de gipsbuik bij mij gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een “expert” inschakelen. Het leuke is dat je de gipsbuik daarna kunt versieren naar jouw smaak. Beschilderen, bekleden of beplakken bijvoorbeeld. Ook kun je, als je kindje geboren is, hem of haar in de holte van de gipsbuik leggen en (laten) fotograferen. 

Netflix en boeken

Is er een serie die je graag ziet? Een boek dat je graag uit wil lezen of ben je dol op films kijken? Doe het nu! Nadat je bevallen bent en na je verlof heb je hier nog maar weinig tijd voor. Geniet van de rust en tijd die je nu hebt, zet lekker een serie of film aan en plof op de bank. Serie tip: Pretty Little Liars, Orange Is The New Black en The Vampire Diaries zijn mijn favoriet. Ook documentaires kunnen interessant zijn, als je ideeën op zijn. Qua boeken kun je kiezen voor een lekker leesboek, of een informatieboek zoals “Duik in je weeën” of “Oei, ik groei”.

• Schrijven en fotoboeken

Hoe ervaar jij je zwangerschap? Hoe verliepen de weken? Wat zijn je favoriete momenten en waar zit je mee? Schrijf het op. Koop een leuk boekje en schrijf hier je gedachten en ervaringen in, een soort zwangerschapsdagboek. Zo kun je hier over een aantal maanden of zelfs jaren teruglezen hoe je je voelde en wat je gedaan hebt in je zwangerschap. Sommige momenten en emoties zul je namelijk vergeten na de bevalling, terwijl het leuk is om hierop terug te kunnen blikken. Ook kun je een foto album maken. Misschien heb je verschillende foto’s van je buik gemaakt, of echofoto’s die je in wil plakken. Zo heb je een zwangerschapsalbum.

• Even uitwaaien

Geniet van de vrijheid die je nu nog hebt. Ga lekker een dagje weg, uiteten of gewoon een stukje wandelen. Als je nog zwanger bent hoef je nog geen luiertas in te pakken, of een huilende baby mee te nemen (inclusief autostoeltje en kinderwagen). Als je dit alles al gedaan hebt, kun je er ook voor kiezen om een weekendje weg te gaan met je partner of een vriend(in). Lekker in een hotel, ergens anders dan thuis, want daar zit je vlak na de geboorte van je kleintje vaak genoeg.

• Shopaholic

Lekker winkelen, daar wordt bijna elke vrouw blij van. Trakteer jezelf op een dagje winkelen, of shop lekker online. Het enige nadeel: kleren kopen voor na de zwangerschap is lastig. Je weet niet hoe je lichaam eruit zal zien na de zwangerschap, en welke maat je zult hebben. Je kunt wel nog even genieten van leuke positiekleding. H&M en Mamalicious hebben leuke trendy kleding voor zwangere vrouwen, het is alleen de vraag of het nog wel nut heeft om positiekleding aan te schaffen als je al bijna uitgerekend bent. Wat natuurlijk nog leuker is dan spullen voor jezelf kopen, is spullen voor je kindje kopen. Heb je alles al? Luierdoeken (you need A LOT of them), rompertjes, sokjes, kleertjes?

Handig: Een neuspipet (van Hema), zodat je snotjes veilig kunt verwijderen uit het neusje van je kindje. Een flessensterilisator voor in de magnetron, dan hoef je de flesjes en spenen niet elke keer in een pan te doen. Bewaarpotjes voor je voeding, nodig wanneer je uit huis gaat met de kleine. Een inbakerdoek, baby’s slapen heerlijk hierin en voelen zich geborgen. Een draagzak of draagdoek, want je kunt niet alles in huis met 1 hand terwijl je de kleine vasthoudt.

Oh, en vergeet niet om alles in huis te halen voor je aankomende kraamvisite! Bischuiten, gekleurde muisjes, koffie, thee en frisdrank. Ook mag wat bier en wijn niet ontbreken, je wil ook proosten met je bezoek! En heb je al iets om het huis te versieren na de geboorte?

• Pack your bag!

Als je tegen het einde van je zwangerschap loopt, is het belangrijk dat je een vluchttas inpakt zodat deze klaarstaat wanneer je naar het ziekenhuis moet voor de bevalling. Op internet zijn tig lijsten te vinden over wat er in je vluchttas moet zitten. Vergeet vooral niet je identiteitsbewijs of paspoort, je zwangerschapskaart (als je deze hebt), je zorgpas of ziekenhuispasje en portemonnee. Oh en een camera of natuurlijk je telefoon!

• Is alles geregeld?

Heb je al je kraampakket gekregen van de verzekering? Een waterdichte hoes over je matras getrokken? Genoeg kraamverband en groot maandverband in huis? Alle spullen om je kindje te voeden? LUIERS? Goed. Mocht je een newborn fotoshoot willen laten maken van je kindje, regel dit dan ook op tijd. Heb je alles voor het bedje van de kleine? Moltonhoezen, lakentjes, dekentjes en minimaal 2 kruiken zijn een must. Ook kun je alvast afspreken wie het huis gaat versieren als jij bevallen bent, en wie het geboortebord in de voortuin gaat zetten. Ook is het handig om het geboortekaartje al klaar te hebben (op internet bijvoorbeeld), gewoon met voorbeeldgegevens zodat je deze straks alleen even hoeft te veranderen.

Geniet

Als laatste, geniet van je verlof, voor en na de bevalling. Geniet van de momenten die je nog alleen hebt of samen met je partner. Als de baby geboren is, veranderd je leven namelijk in één klap. Zorg dat je goed communiceert met de mensen in je directe omgeving, en zorg dat je positief blijft. Ja, het is allemaal nieuw en spannend, maar als je stress hebt is dit niet goed voor jezelf en de kleine. Geniet na de bevalling van de kleine dingen. De momenten dat je naar je kindje kunt kijken, je kraamhulp (want nadat hij of zij weg is, moet je het hele huishouden en opvoeden alleen doen) en de leuke kaarten en cadeaus die je krijgt. Neem tijd voor jezelf en de dingen die je graag doet, en neem tijd voor elkaar als je een partner hebt. Belangrijk is dat je stabiel in je relatie bent als het kindje er is, en dat je goed blijft communiceren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s