Jong mama worden

Wanneer ben je een jonge mama? De één koppelt dit aan een tienermoeder, de ander aan een 28-jarige mama, en ik koppel het aan mezelf.

Ik heb altijd een kinderwens gehad, en ik heb daar ook nooit over getwijfeld. Ik hoopte, dat als ik kinderen kón krijgen, ik nog voor mijn 28e levensjaar mama zou worden. Die wens is in vervulling gegaan, iets eerder dan ik had verwacht, maar ik voel me ontzettend gezegend. 

Ik raakte zwanger op mijn 23e, ongepland maar absoluut gewenst. 4 dagen voor mijn 24e verjaardag zette ik ons dochtertje op de wereld. Vind ik mezelf tè jong? Nee, zeker niet. Mijn moeder was ook 24 jaar oud toen ze mijn oudste broer kreeg, en ik heb het altijd fijn gevonden om een “jonge” mama te hebben. Toch blijken er genoeg mensen een vooroordeel te hebben over jonge moeders. Vaak wordt er gedacht dat je als jonge moeder niet serieus genoeg in je rol kunt staan, of dat jonge moeders het niet “voor elkaar hebben” op het moment dat ze een kindje krijgen. 

Ik kan je vertellen, dat als je op jonge leeftijd het moederschap volledig accepteert, je niet minder bent dan bijvoorbeeld een moeder van 30 jaar oud. In principe heeft het best een aantal voordelen om jong moeder te worden, je bent nog fit (denk aan slapeloze nachten), je gaat met de tijd mee en wanneer je kleintje groter is heb jij nog tijd genoeg om vanalles te doen wat je ooit hebt willen doen. 

Het enige nadeel aan jong moeder worden, is dat je omgeving je soms niet begrijpt, met name degene die nog geen kindjes hebben. Waar vrienden en vriendinnen ’s avonds spontaan gaan stappen, zit jij liever met je joggingsbroek op de bank. Dat het moederschap veel energie en tijd vraagt, is voor sommige niet te begrijpen. En daarbij komt, dat spontane dingen voor een deel wegvallen. Je kunt niet zomaar weg, en daar heb je ook niet altijd zin in. Daarbij staat je kind op de eerste plaats, en dat zal ook niet snel veranderen. Voor mij komt Lexi eerst, dan de rest. Mijn focus is zelfs zo op haar gericht, dat ik vanalles vergeet. Even een appje terug sturen, iemand bellen, afspraken die gemaakt zijn, ik vergeet de helft. Ik ben een fulltimer, ik werk en ben daarnaast 100% van de tijd mama, en mama zijn is een fulltime job. Niet gek dat ik dan dingen vergeet, of soms gewoon even niets wil. 

Veranderd ben ik zeker, maar ik ben op dit moment de beste versie van mezelf, wat anderen ook mogen denken. Mijn leven heeft een omslag gemaakt, onverwacht, en daar ben ik tevreden mee. Ik heb een kindje mogen krijgen, ik heb een fijne relatie en genoeg mensen om mij heen die mijn nieuwe situatie accepteren. 

Mama’s zijn echte powervrouwen, hoe jong of oud ze ook mogen zijn. Mama zijn doorzetters, heldinnen, multitaskers, en misschien wel de minst egoïstische mensen op deze wereld. Ode aan alle mama’s, die op welke leeftijd dan ook zichzelf volledig geven voor het mooiste geschenk wat er is: hun kinderen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s