Momgoals

Oké, en dan heb je een kindje, of meerdere. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat je die kleine deugniet mee wil geven in het leven? Wat vind jij belangrijk in het leven van je kind, en voor zijn of haar toekomst? Wat wil je wel, en wat wil je niet?

Voordat ik mama werd, of uberhaupt zwanger was, dacht ik vaak na over mijn toekomst mét kinderen. Ik zelf, zoals ik in mijn blog “Previously on Mamavanlexi” schreef, ben best wel vrij opgevoed. Niet té vrij, maar ook nooit strak aan een lijn gehouden. Dit heb ik zelf ook altijd gewild voor mijn toekomstige ukkies, en nu ik mama ben, denk ik daar nog steeds zo over. De niet-strenge opvoeding die ik heb gehad heb ik altijd als prettig ervaren. Ik zag hoe andere kinderen om mij heen om de haverklap straf kregen en huisarest, en dat vaak om hele kleine dingen. 

Natuurlijk is ieder gezin anders, en wil iedereen zijn of haar kinderen op hun eigen manier opvoeden. Toch heb ik altijd het idee dat hoe strenger je bent als ouder, hoe meer het uiteindelijk averechts zal werken. Een kind die te strak wordt gehouden, zal zich naar mijn mening op een dag gaan verzetten. Ik wil niet zeggen dat strenge ouders meteen slechte ouders zijn, maar ik sta wel achter mijn mening wat betreft een strenge opvoeding. Wat ik wil bereiken met Lexi, is wat mijn ouders bereikt hebben met mij. 

En als ik kijk naar het moederschap, dan is mijn eigen mama nog altijd mijn grootste voorbeeld. Mijn moeder heeft altijd veel met mij gepraat, over van alles. Door het vertellen van verhalen en ervaringen heeft ze mij de normen en waarden geleerd die ik nu heb. Ze heeft me allerlei dingen op het hart gedrukt, maar me nooit “gedwongen” om dingen te doen zoals zij het wilde. Door haar manier van vertellen voelde het niet alsof ze mij dingen verbood, maar wist ik wel waar de grenzen lagen. Als ik al iets fout deed, kon ik daar met haar over praten in plaats van dat ik gelijk straf kreeg zonder verdere uitleg van mijn-en haar kant. Ze is door haar manier van opvoeden niet alleen een moeder, maar ook een vriendin waar ik mijn blijdschap en verdriet mee kan delen. Dát is wat ik wil met Lexi, een band met haar waarin in consequent ben als moeder, maar ook een maatje voor haar kan zijn.

Ik vind het erg dat sommige kinderen dingen niet kunnen delen met hun ouders, omdat ze bang zijn voor de reactie die ze krijgen. Als er iets key is in het leven, is het wel communicatie. Ik vind het belangrijk dat mijn kind zich veilig voelt bij mij, en mij in vertrouwen neemt met hetgene waar zij mee zit. Ook vind ik het belangrijk dat ik niet alleen “gewoon maar mama ben”, maar ook degene waar zij plezier mee kan hebben. Degene waarmee ze kan lachen, en waarbij ze zichzelf kan zijn. 

Andere goals die ik heb voor het moederschap, is Lexi opvoeden tot een vrouw die respect heeft, die lief is en behulpzaam. Een vrouw die het luisterend oor kan zijn, maar ook een vrouw die sterk in haar schoenen staat. Ik hoop dat ze in bepaalde dingen mijn karakter heeft, maar dat ze in sommige situaties ook haar mond open durft te trekken zoals haar papa. Ik ben daar nooit goed in geweest. Voor mezelf opkomen is vaak genoeg een struikelpunt geweest, en ik hoop daarom dat Lexi daar wat beter in is. Ze hoeft natuurlijk geen brutale aap te worden, maar ze hoeft ook niet met zich te laten sollen. 

Ook wil ik haar complimenten geven op de dingen die ze goed doet in haar leven, want positieve feedback is niet alleen nodig op school en werk, maar ook thuis. Ik wil geen moeder zijn die haar alleen maar op haar fouten wijst, ik wil haar meer dan vaak vertellen wat ze goed doet in mijn ogen. 

Mijn momgoal is een liefdevolle, sterke band met mijn dochter. Dat ze met plezier naar huis komt, omdat ze het daar fijn heeft. Dat ze met me praat, me dingen vertelt die ze misschien nergens anders kwijt kan. Dat ze eerlijk is, hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Dat ze weet dat wat er ook gebeurd, ik haar altijd zal beschermen en liefhebben.

Een gedachte over “Momgoals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s