Kraamvisite ins and outs

De kraamtijd, een bijzondere tijd waarin de versgebakken ouders en hun kleine nieuwe wereldbewoner centraal staan. Vanaf het moment dat de geboortekaartjes de deur uit zijn, stromen de telefoontjes en berichten binnen. Iedereen wil het kleintje komen bewonderen, en daar begint het plannen van afspraakjes.

Na mijn bevalling was het voor ons duidelijk dat we geen bezoek wilde in de eerste week. Natuurlijk waren onze families van harte welkom, maar de rest moest nog even geduld hebben. Wat ik vervelend vond vlak na mijn bevalling, waren de vele telefoontjes die ik kreeg. Om die reden heb ik mijn vriendinnen gevraagd om me te appen in plaats van bellen, zo kon ik zelf reageren wanneer ik wilde en wanneer ik tijd had. Tijdens mijn middagdutje (wat vaak geen dutje was, maar een staarsessie naar mijn dochter die in haar wiegje naast me lag) zette ik op advies van mijn kraamverzorgster mijn telefoon uit of op stil. 

Vanaf de tweede week na Lexi’s geboorte mocht het bezoek dan eindelijk langskomen. Kraamvisite is een groot deel van de bijzondere kraamperiode, waarin iedereen die op bezoek komt het mooiste uit jouw leven viert: je kind. Leuk om aan te schaffen voor deze gebeurtenis is een Kraambezoekboek. In dit boek, wat lijkt op een vriendenboekje, kun je het bezoek iets laten schrijven waar jij en de kleine later plezier van hebben. Nog altijd ben ik blij dat ik dit boekje heb, ook al ben ik bij de helft vergeten om erin te laten schrijven. 

Hoewel ik het liefst kraamvisite kreeg in de ochtend of vroeg in de middag, werden er veel afspraken gepland voor de avond. Kraamvisite is leuk en gezellig, maar eerlijk is eerlijk, na een tijd ben je blij wanneer het afgelopen is. Niet omdat dat je geen zin hebt in je bezoek, maar meer omdat je nog maar weinig tijd overhoudt voor jezelf en je gezin. Dit heb ik eigenlijk zelf een beetje veroorzaakt, aangezien ik teveel mensen in één week liet komen. 

De fouten die ik gemaakt heb wat betreft kraamvisite, zijn er wel een paar. Ten eerste, zoals ik net al zei, liet ik teveel mensen komen in een korte tijd. Vaak had ik om de dag bezoek, soms meerdere keren op een dag. Ook liet ik een aantal keer teveel mensen tegenlijk komen, waardoor het een gezellige maar drukke bedoeling werd. Het gevolg ervan was een onrustige baby aan het einde van de dag, omdat ze blootgesteld werd aan teveel prikkels. Een andere fout die ik maakte, was om Lexi in de box te leggen op het moment dat er bezoek kwam. Terwijl ze het ene moment zo rustig lag te slapen, hingen het andere moment ineens 5 gezichten boven haar hoofd. Ondanks dat ik vroeg om rustig te doen, werd er niet altijd rekening mee gehouden met het feit dat er een pasgeboren baby twee meter van het bezoek af lag. Ook maakte ik de fout om veel bezoek te laten komen wanneer ik alleen was. De gastvrouw uithangen en een baby verzorgen op hetzelfde moment was toch iets moeilijker dan ik had ingeschat. Last but not least is dat ik niet altijd heb aangegeven wanneer ik vond dat het bezoek te lang bleef hangen. Mijn moeder attendeerde mij erop dat ik bepaalde tijden moest afspreken. Bijvoorbeeld: van 12.00 uur tot 13.30 uur en van 19.00 uur tot 20.30 uur. Ontzettend goed plan van aanpak, iets minder goede uitvoering van mijn kant. 

Ik had inderdaad bepaalde tijden waarop het bezoek kwam, maar (en hiervoor kan ik mezelf nog steeds een kopstoot verkopen) geen eindtijden waarop ze gingen. Zo zat ik soms uren met visite op de bank, waardoor ik totaal geen structuur meer had met Lexi of tijd voor mezelf. Vaak was het gewoon te gezellig, en vond ik het helemaal niet erg om lang bezoek te hebben, maar in principe was het beter geweest als ik begin- en eindtijden had ingepland. 

Het mooie aan kraamvisite vind ik de moeite die mensen doen voor jou en je kindje. Er wordt nagedacht over leuke kraamcadeaus, een lieve kaart en het is zó leuk om de reactie van iedereen te zien die jouw kleine trots voor het eerst komen bewonderen. Een drukke periode waarin je honderd keer je bevallingsverhaal vertelt, en je gevoelens en blijdschap deelt met iedereen die je lief heeft. Een periode die je niet snel zult vergeten, met de meest handige, leuke en creatieve cadeautjes die je ooit zult krijgen. 

Liefde voor ons kraambezoek, die samen met ons de geboorte van kleine Lexi gevierd hebben. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s