Tips & Tricks: Uitbakeren

Het einde van de inbakertijd is alweer een tijdje in zicht. Als je mijn blog over inbakeren (klik hier) hebt gelezen, weet je inmiddels dat wij Lexi vanaf een paar dagen na de geboorte hebben ingebakerd. Toen Lexi 3 maanden oud was rolde zij al van haar rug naar haar buik. Een kleine tijd later lukte het haar ook om terug te rollen. Ik wist, aangezien ik google voor elke scheet gebruik, dat we moesten stoppen met inbakeren op het moment dat Lexi om zou kunnen rollen. 

Op internet las ik verhalen van andere mama’s die binnen één dag het inbakeren bij hun baby hadden afgeleerd. Het leek allemaal zo simpel, maar dat bleek bij ons toch een ander verhaal te zijn. Ik las tips om een Puckababy of Woombie aan te schaffen, om vervolgens eerst één arm uit de inbakerdoek te laten en daarna beide armen eruit. Een andere tip die ik las was om gewoon “cold turkey”  te stoppen met het inbakeren, en gelijk je kindje in een slaapzak of zonder slaapzak in bed te leggen. 

Als eerste probeerde wij de Woombie, die we konden lenen van kennissen. Helaas geen succes, Lexi vond het een verschrikkelijk ding en wist zich binnen no time uit de doek te wurmen, waarna ze alleen maar lag te spelen of te huilen. Oké, die was dus afgeschreven. Dan maar proberen om haar in de Swaddle Me te doen met één armpje buiten boord. Wederom geen succes, en weer hetzelfde verhaal als bij de Woombie. We hadden dus eigenlijk geen keus meer, en legde haar in een slaapzak in bed. Ik denk dat ik dit wel honderd keer geprobeerd heb, maar tevergeefs. Ze huilde tranen met tuiten totdat ik haar kwam halen. Het volgende wat ik probeerde, was om haar in de slaapzak in slaap te wiegen. Ook geen succes, ze bleef met haar armen slaan en wilde zich telkens in mijn armen omdraaien. Mijn moed zakte langzaam in de schoenen, en ik gaf het uiteindelijk op.

Wekenlang hebben we Lexi nog bij elk slaapje in de Swaddle Me ingebakerd. Eigenlijk had ik er wel vrede mee, aangezien Lexi nooit omrolde als ze ingebakerd lag. Ze lag dan heerlijk te slapen en ik vond haar elke keer netjes op haar rugje terug in bed. 

Toch was dit na een tijdje ook afgelopen. In de laatste weken, wanneer ze wakker wordt uit haar slaapje, weet ze haar armen uit de inbakerdoek te wurmen en ligt ze in alle mogelijke posities in bed. Dat het nu toch echt hoog tijd is om haar uit de inbakerdoek te krijgen, is een feit. Hoewel ze bij de opvang en bij mijn schoonouders vaak lekker gaat slapen in de slaapzak, doet ze dat thuis bijna nooit. Uitbakeren is doorzetten, niets meer of minder dan dat. Het is geduld hebben en blijven proberen, hoe lang het ook mag duren. Uiteindelijk gaat je kindje echt wel slapen, niemand blijft een eeuwigheid wakker. Het enige wat mijn moederhart pijn doet, is het huilen van Lexi wanneer ze tegen haar slaap vecht terwijl ik weet dat ze binnen no time ligt te dutten als ik haar inbaker. Ik zal Lexi ook nooit een lange tijd in bed laten huilen, dat kan ik niet en mijn gevoel zegt dat dat niet juist is. Op zo’n moment is ze verward, breekbaar en zoekt ze mijn troost. 

Inmiddels is ze al een aantal keer heerlijk in slaap gevallen in haar slaapzak, vooral in de box. Onder het spelen op de buik legt ze haar hoofdje neer en valt ze uiteindelijk zonder te huilen in slaap. Soms hou ik haar even tegen me aan, en lopen we een paar minuten door het huis waarna ze ook lekker tegen me aan in slaap valt. Haar wakker in bed leggen in een slaapzak (of zonder) is thuis nog altijd geen succes geweest. Aangezien dit wel goed is gegaan bij mijn schoonouders en de opvang, heb ik er het volle vertrouwen in dat dit hier binnenkort ook lukt. 

Tips voor het uitbakeren:

1. Begin vroeg. Wij hebben veel te lang gewacht met het uitbakeren. Hierdoor is Lexi tè gewend geraakt aan het slapen in de Swaddle Me. 

2. Inbakeren is fijn, maar doe het met mate. Mocht je beginnen met inbakeren, doe het dan bij bepaalde slaapjes. In het begin hebben wij Lexi alleen ingebakerd bij haar laatste slaapje, dus wanneer ze de nacht in ging. Overdag lag ze prima te slapen in de box of in bed zonder de inbakerdoek. Waarom we zijn begonnen met het inbakeren overdag, weet ik eigenlijk ook niet meer. Als je je kindje niet altijd inbakerd, leert je baby om ook zonder de doek te slapen. De inbakerdoek is dan een bonus, maar op het moment dat je deze weghaalt voor de nachten, zal je baby dit niet raar vinden. Hij of zij weet immers ook hoe het is om te slapen zonder doek. 

3. Heb geduld, heel veel geduld. Lees niet teveel verhalen op internet, zoals ik heb gedaan. Het frustreerde mij alleen maar meer, omdat ik wist dat het bij vele gewoon in één keer goed ging. Neem de tijd met je baby om het inbakeren af te leren, en hou de hoop dat het uiteindelijk goed komt. 

4. Doorzetten, ja. Doorzetten met een hysterische baby, nee! Als je meerdere malen geprobeerd hebt om je kindje zonder doek in bed te leggen zonder succes, en je kindje is inmiddels alleen nog maar hysterisch aan het huilen, stop er dan mee. Genoeg voor vandaag, je hebt er niets aan om je baby overstuur weg te leggen, dan valt hij of zij absoluut niet in slaap. Het is al moeilijk genoeg voor zo’n kleintje om te realiseren wat er om zich heen gebeurd. Je baby snapt het niet en zoekt geborgenheid en structuur. Laat je baby niet urenlang huilen en in de stress zitten, baker je kindje gewoon weer in en probeer het opnieuw bij het volgende slaapje. 

5. Kies het juiste slaapje. Wanneer slaapt je kindje het beste? Bij ons was dit het ochtendslaapje of de nacht. ‘S nachts slaapt ze bijna altijd door en haar ochtendslaapje slaapt ze door totdat ik haar wakker maak. Omdat ik niet tot middernacht wilde zitten met Lexi, koos ik er dus voor om te oefenen met haar ochtendslaapje. Aangezien je weet dat je kindje goed in slaap komt op dat moment, is dit het juiste moment om het inbakeren af te leren. 

6. Begin niet met inbakeren wanneer het niet nodig is. Mocht je een baby hebben die ook heerlijk slaapt zonder inbakerdoek, schaf dan geen doek aan. Des te makkelijker heb je het in de komende maanden. Wij hebben Lexi ingebakerd omdat ze ontzettend onrustig was met haar armen en benen, en door haar allergieën constant kampte met buikkrampen. Wanneer ze in de doek lag, sliep ze als een roosje en werd ze ontzettend rustig. 

Lexi ligt nog verschillende keren in de inbakerdoek. Toch hoop ik dat ze zonder inbakerdoek slaapt als ze 6 maanden oud is (over een maand dus). Dat is mijn goal, om haar helemaal onafhankelijk van een inbakerdoek te krijgen voordat ze een half jaar oud is. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s