Dingen die je wel/niet wil horen tijdens de kraamperiode

In je kraamperiode ontdek je eigenlijk pas hoeveel bekenden, vrienden en familie je eigenlijk hebt. Ja, sla maar alvast 10 pakken beschuit in, een halve winkelwagen met roze of blauwe muisjes en zorg vooral dat je koffiezetapparaat werkt in de komende maanden. 

En daar zit je dan, met je bezoek. Of je loopt over straat, en iedereen gaat boven de kinderwagen hangen. Hier een aantal opmerkingen die gemaakt worden in je kraamperiode, die je op dát moment even niet wil horen:

1. “Je ziet er moe uit.” Bedankt hè, ik vond mezelf er nog best redelijk uitzien nadat ik 1 kilo make up op mijn gezicht heb gesmeerd om de ellende van mijn eau-naturel-net-een-kind-gebaard-look te verbergen. 

2. “Ik kan zo even niet zeggen dat ze op jou lijkt.” Goddamn gurl, ik heb 9 maanden lang mijn best gedaan om mijn genen over te brengen naar dit kind. Heb je haar dikke teen wel gezien? Die lijkt anders precies op die van mij! 

3. “Hoe ziet je buik er nu eigenlijk uit? Mag ik het zien?” Ja hoor, alsof ik niet al genoeg mijn oh zo charmante lichaamsdelen heb moeten laten zien de afgelopen tijd. Ik voel me er ook absoluut prettig bij om die buikrol uit mijn hoogopgetrokken broek te halen, waar ik ‘m al zo fijn in had opgeborgen zodat ‘ie geen aandacht zou trekken.

4. “Oh als ik hem/haar vasthoudt, gaat ‘ie zeker huilen.” Zucht. Nee, dat gebeurd meestal niet. En nee, ze huilt niet omdat ze bij jou in de armen ligt. En daarbij, je hoéft mijn baby niet vast te houden hè. 

5. “Kunnen we hem/haar niet gewoon wakker maken?” Kunnen we deze vraag gewoon nooit meer stellen? Alvast bedankt. 

6. “Vond je vriend het niet vies om de bevalling te zien?” Vond jouw vader het vies om jou geboren te zien worden? Nee. 

7. “Oh.. Geef je flesvoeding? Borstvoeding is echt veel beter voor je baby.” Dat is waar, en geloof me dat ik het zeker overwogen heb (9 maanden lang), maar mag ik gewoon mijn eigen ding doen? Thank you

8. “Ik zie alleen maar babyfoto’s op Instagram en Facebook voorbij komen nu je een kindje hebt!” Ik weet niet of deze negatief of positief bedoeld is, maar ja, the babyspam is real, en het zal niet stoppen. U kunt ontvolgen wanneer u wenst deze spam niet meer te zien. 

Naast deze niet-zo-toffe vragen en opmerkingen zijn er natuurlijk ook vragen en opmerkingen die wél leuk zijn. Een aantal die ik graag hoorde waren bijvoorbeeld:

1. “Wat een leuke naam! Hoe zijn jullie erbij gekomen?” Deze vraag hebben we ontzettend vaak gekregen, en natuurlijk erg graag beantwoord, want wat ben je oh zo trots op de naam van je minimensje. 

2. “Hoe was je bevalling?” De één zal deze vraag niet kunnen waarderen omdat ze een heftige of vreselijke bevalling hebben gehad, de ander zal dit verhaal met vreugde 10 keer vertellen tegen ieder die het vraagt. Ik behoor tot die tweede groep, aanzien ik niets te klagen had (hooray voor de ruggenprik). Natuurlijk is het zwaar om te bevallen, maar het is een ervaring die ik zeer zeker graag met iedereen wilde delen in mijn kraamperiode. 

3. “Ben je blij dat je weer alles mag eten en drinken nu je bevallen bent?” JA! Oh hell yes! Toen ik mijn eerste slokje wijn en mijn eerste broodje Filet American weer naar binnen werkte kreeg ik nog net geen foodgasm. De eerste weken na mijn bevalling heb ik alles wat ik tijdens mijn zwangerschap niet mocht weer gegeten en gedronken. Red Bull, cervelaat, brie, filet american, wijntjes, zalm, come to mama!

4. “Ik vind niet dat je kunt zien aan je figuur dat je zwanger bent geweest.” Oké, ik weet niet of je liegt maar THANK YOU! Kom hier dan kus ik je. 

5. “Je baby is zo mooi, zo schattig!” Dit is toch wel de liefste opmerking van ze allemaal, want dit doet zo goed. Elke keer dat iemand mijn dochter mooi en lief noemt ben ik dolgelukkig, want dat is ze ook. 

6. “Wat een leuk geboortekaartje hebben jullie gemaakt.” Ik vond ‘m zelf ook heel leuk, en vooral orgineel! En wat een werk hebben we eraan gehad om de foto en alles perfect te krijgen hoe wij ‘m wilde hebben. Dus, muchas gracias! 

7. “Ze heeft zo’n leuke kleren aan.” Lief! Want ik doe elke dag mijn best om mijn beebje leuk aan te kleden, en ik heb niet voor niets alle winkels leeg geshopt! 

Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Zoveel opmerkingen, en zoveel verschillende mensen. Uiteindelijk kan ik lachen met de wat minder leuke uitspraken, en ben ik ontzettend dankbaar voor de lieve zegjes. Ieder zijn eigen mening, ieder z’n eigen ding. Mocht je op kraamvisite gaan, be positive, pas bevallen mama’s zijn een beetje in strijd met hun emoties.

En ik kan het weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s