Baby update: 6 maanden oud

Vandaag vier ik een feestje. Geen feestje met bezoek en taart, gewoon een feestje in mezelf.

Waarom? Omdat mijn kleine meisje vandaag een half jaar oud is! Een half jaar, het klinkt zo lang maar de afgelopen 6 maanden duurden zo kort naar mijn gevoel. Twee dagen geleden bezochten we het consultatiebureau, waar ons werd verteld dat Lexi het uitstekend doet. Ze groeit goed, eet goed en is erg snel qua ontwikkeling. 

Vanaf nu mogen we beginnen met Lexi brood aan te bieden, wel maar hele kleine beetjes in het begin. Ook mag er meer variatie in haar eten komen, ze mag nu bij haar groenten ook vlees, vis, aardappelen, rijst of pasta krijgen. En wat is er verder veranderd? Ten eerste zijn Lexi’s tandjes -die ze sinds haar 4e maand had- nu helemaal uitgegroeid, dat betekend: tandjes poetsen! Met een heel klein beetje babytandpasta en haar superschattige babytandenborstel mogen we nu dagelijks één keer haar tandjes schoonmaken. 

Verder is ze nog altijd een hele actieve baby. Door de dag heen slaapt ze nu iets minder en speelt ze zoveel mogelijk. Ik kan haar makkelijk alleen laten in de box of op de speelmat (die geen nut meer heeft aangezien ze er vanaf kruipt) en haar gewoon haar gang laten gaan. Ze begint nu ook het kruipen te leren, terwijl ze tijgert over de grond probeert ze haar knieën op te trekken en wiebelt ze wat heen en weer. Ze grijpt zich nu ook vast aan lage tafels, kastjes of de rand van haar box om zich omhoog te trekken.

Qua mentale ontwikkeling zien we ook een verschil. Sinds de afgelopen weken wordt ze soms verdrietig als ik uit het zicht ben. Wanneer ik haar in bed leg om te gaan slapen blijft ze me in de gaten houden en vaak als ik wegloop begint ze te huilen of wordt ze een beetje boos om mijn aandacht weer te krijgen. Zodra ze me weer ziet, is er opeens niets meer aan de hand. Ook haar brabbelen is opnieuw meer geworden, ze speelt met verschillende klanken en lacht erop los. Inmiddels begint ze een onderscheid te maken tussen bekende en vreemde gezichten. Waar ze een maand geleden nog vrolijk naar iedereen (maar dan ook echt iedereen) lachtte, duurt het nu even voordat ze op een voor haar vreemd persoon reageert. Ook is het besef er nu dat bepaalde acties andere dingen veroorzaken. Ze snap nu wat ze moet doen om een reactie te krijgen. Zo heb ik een babypiano gehaald waar ze steeds op dezelfde knop slaat om een bepaald geluid te horen. Hetzelfde is bijvoorbeeld dat ze dingen naast zich weggooit, en ons aankijkt totdat wij het voor haar oprapen. Ook heeft ze een aantal keren met de afstandsbediening gespeeld, en wanneer ze deze te pakken krijgt en op een knop drukt kijkt ze naar de tv of er iets veranderd. Dit actie-reactie spelletje is zo leuk om naar te kijken, omdat ze probeert om de wereld om haar heen te begrijpen en ontdekken. 

Nu Lexi een half jaar oud is besef ik me hoe snel te tijd vliegt met een kindje in je leven. Ik geniet iedere dag meer van haar, en zij geniet van alles om haar heen. Op de dagopvang begint ze zich sociaal te ontwikkelen met andere kindjes, ze speelt graag samen en waar een ander naartoe kruipt, kruipt Lexi diegene vrolijk achterna. Haar interesse in de wereld om haar heen groeit steeds meer, net zoals onze liefde voor haar nog iedere dag groeit. 

Terwijl zij groeit besef ik dat ik ook groei in het moederschap, en hoewel iedere ouder zijn of haar kind natuurlijk het beste kent, ken ik Lexi nu ècht. Ik weet nog dat ik in het begin zei dat het ouderschap een groot gokspel is, en dat je moet raden wat je baby wil. Dit gevoel is langzaam verdwenen, ik wéét nu vaak gewoon wat ze wil. 

Over een half jaar vieren we haar eerste verjaardag, ik ben benieuwd wat ze in de tussentijd nog allemaal gaat leren. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s